
Ensimmäinen laulutunti – miten valmistaudut?
Ensimmäinen laulutunti voi olla hyvin jännittävä kokemus. Olet ehkä viimeksi joskus lapsena laulanut toisen ihmisen kuullen, tai ehkä et jopa koskaan.
Yksin laulaminen toiselle, vieraalle ihmisille saattaa tuntua todella pelottavalta.
Yksin laulaminen toiselle, vieraalle ihmisille saattaa tuntua todella pelottavalta. Olet kuitenkin intoa täynnä ja haluat oppia laulamaan rohkeasti ja luonnollisesti, omalla äänelläsi, joten tästä postauksesta saat tärkeitä vinkkejä ekalle laulutunnille valmistautumiseen. (Ja vaikka olisit jo kokeneempi laulun harrastaja, saatat saada tästä uutta inspiraatiota?)
Muista, että laulunopettajallasi on takanaan luultavasti vuosien kokemus ja pätevä koulutus alalle (ainakin toivottavasti!) ja uransa aikana hän on 100 prosentin varmuudella kuullut hyvin monenlaisia ääniä, vasta-alkajasta huippuammattilaiseen, vauvasta vaariin. Hyvin todennäköisesti et ole hänen ensimmäinen oppilaansa etkä varsinkaan ainut oppilas, jota ensimmäinen laulutunti jännittää.

Mitä siellä laulutunnilla sitten tehdään?
Tärkeää on tulla tunnille avoimin mielin. Pätevällä opettajalla on jemmassa monia harjoituksia ja ideoita, kuinka lähteä liikkeelle ja alkaa tutkia Sinun äänesi mahdollisuuksia.
Useimmat opettajat ymmärtävät, että keho on laulajan soitin, ja lämmittely on laulajalle yhtä tärkeää kuin urheilijallekin. Älä siis hämmästy, jos laulutunti alkaa jonkinlaisilla venyttelyillä ja vetristelyillä, ehkäpä keskittymis- tai kehonhuoltoharjoituksella. Laulutunneilla tehdään tavallisesti myös tekniikkaharjoituksia ja lauletaan skaaloja – sekä äänen lämmittelyn vuoksi että äänialasi treenaamiseksi. Tämä saattaa kuulostaa vaikealta, mutta älä huoli – opettajasi kanssa opit nopeasti, kuinka homma toimii.
Ekalla tunnilla opettaja tutustuu ääneesi, samoin kuin Sinäkin opettajasi ääneen. Pyrkimyksenä on selvittää myös, miten energiat osuvat yksiin. Suosittelen valitsemaan pitkäaikaisemmaksi opettajaksesi henkilön, jonka kanssa tunnet olosi luontevaksi ja turvalliseksi – vietäthän hänen kanssaan kahden kesken 30-60 minuuttia viikoittain! Mietipä vaikka, kuinka monen ystäväsi kanssa tapaat näin usein kahdestaan, tarkoituksena keskittyä intensiivisesti vain Sinuun?! Pidä mielesi vastaanottavaisena, sillä tunnilla saat varmasti paljon ohjeita ja neuvoja, joiden kaikkien päämääränä on auttaa Sinua omalla polullasi kohti tuloksia, joita toivot. Olit sitten ammattiopiskelija tai harrastaja, mielestäni yksi tärkeimmistä tekijöistä opettajan valinnassa on, että sekä laulutunnille mennessäsi että sieltä lähtiessäsi tunnet iloa ja innostusta. Kun keho ja mieli ovat sopivassa määrin aktiivisen rennossa tilassa, oppiminenkin on huomattavasti helpompaa!
Ensimmäinen laulutunti – TOP 5-vinkit valmistautumiseen:
1. Valmistaudu kertomaan olennaisimpia asioita itsestäsi, esim. ikäsi, työsi ja harrastuksesi.
Saattaa kuulostaa Sinusta epärelevantilta, mutta nämä asiat antavat hyödyllistä tietoa opettajallesi, sillä kaikilla niistä on iso vaikutus kehoosi ja sitä kautta ääneesi.
2. Mieti valmiiksi muutamia laulajia, joiden laulutyyliä ihailet.
Laulunopettajasi varmasti keskustelee tästä kanssasi mielellään. Minkä tyylistä soundia haluaisit omassa äänessäsi kehittää?
3. Valitse biisi/biisit, jonka laulat.
Opettajasi varmasti ilahtuu, jos ilmoitat hänelle etukäteen, mitä haluaisit laulaa. Näin hän voi tarvittaessa valmistella nuotit/taustat ja opetella laulamaan ja säestämään biisin itse, jos se ei ole hänelle ennestään tuttu, eikä tunnilla tuhlaannu kallisarvoista aikaa taustojen ja nuottien etsimiseen. Sanoisin, että sen ihan ensimmäisen laulutunnin kappalevalinnalla ei ole muuten niin suurta merkitystä – pääasia, että laulu on sellainen, jota laulat mielelläsi, jonka melodian suurin piirtein osaat ja sanatkin jossain määrin. Ja jos taas haluat näyttää opettajallesi jotain tiettyä osaamistasi, valitse siihen sopiva biisi.
4. Yritä kuitenkin olla hermoilematta liikaa, osaatko sanoja, tai laulaa biisin oikein.
Tämä ei todellakaan ole tärkeää ekalla tunnilla, vaan tarkoituksena on tutusta ääneesi ja tapaasi laulaa. Kaikkea muuta voidaan treenata myöhemmin. Saat ilman muuta pitää tekstin tai nuotit edessäsi, ulkoa ei tarvitse osata.
5. Juo tarpeeksi vettä ja pukeudu mukaviin vaatteisiin.
Laulaminen tapahtuu koko keholla, joten on tärkeää, että tunnet pystyväsi hengittämään vapaasti. Äänihuulet (jotka värähtelevät kurkussasi tuottaen äänen) koostuvat limakalvoista, ja tarvitsevat riittävästä nesteytystä toimiakseen optimaalisesti.
Bonusvinkki: Yksi neuvo yli muiden on jäänyt kristallinkirkkaana mieleeni. Olin muuttamassa juuri Sveitsiin pariksi vuodeksi opiskelemaan laulua, aivan yksin ja mukanani vain kaksi matkalaukkua. Meilasin tulevalle laulunopettajalleni Hans-Jürg Rickenbacherille (mm. Euroopan laulunopettajien järjestön EVTAn puheenjohtaja) lähteväni seuraavana päivänä matkaan ja toivovani, että olen muistanut pakata kaiken tarvittavan. Hans-Jürg kirjoitti takaisin omaan lämpimään, iloiseen tyyliinsä: kaiken muun saat hankittua täältä paikan päältä – tuo vain äänesi ja sydämesi, se riittää.